Hevoshieronta - vinkkejä asiakkaalle
Nov 19, 2022
Olet löytänyt mieleisen hevoshierojan hevosystävällesi ja kehonhuoltopäivä on lyöty kalenteriin. Mitä seuraavaksi? Mitä tapahtuu hieronnan aikana? Entä hieronnan jälkeen? Olen koonnut tähän kirjoitukseen tärkeimmät vinkit, miten voit valmistautua hierontapäivään sekä mitä kaikkea hierontaan sisältyy.
Hevoshieronta on tärkeä osa hevosen hyvinvoinnista huolehtimista kaikille hevosille, jotka palvelevat ihmistä jollain muulla tavalla, kuin mikä on hevoselle lajinomaisesti tyypillistä. Harva hevonen myöskään omaa täydellisen säännönmukaiset jalka-asennot tai rakenteen, joilla on suora vaikutus hevosen liikkeeseen ja tätä kautta lihaksistoon. Lisäksi käytetyt varusteet, harjoittelupohjat, siirtyminen kesäkengästä hokkikenkään ja toisin päin sekä treenin määrä ja laatu vaikuttavat hevosen lihaksistoon. Olet siis tehnyt hienon päätöksen kutsuessasi hierojan paikalle. Hevonen kun ei ihmisen kielellä osaa suoraan kertoa, että nyt vähän juilii hartioita.
Valmistautuminen hierontaan
1. Tarkkaile säätiedotteita
Ennen hierontapäivää kannattaa tarkkailla säätiedotteita. Mikäli hierontapäivälle on uhkailtu vesi- tai lumisadetta, pihattohevonen kannattaa loimittaa jo edellisenä iltana. Märkää hevosta ei voi hieroa, joten tämä on tärkeää hieronnan onnistumisen kannalta. Myös kovalla tuulella ja pakkasella voi olla paikallaan loimittaa hevonen, jotta lihakset olisivat hieroessa lämpimämmät. Tällöin hierojalla ei mene niin kauan aikaa saada lihaksia lämpenemään hieroessa ja hieronta on hevoselle nautinnollisempaa. Pakkasraja minulla on hierontatilassa -10 astetta, tämän jälkeen katoaa sormista tunto eikä hieronnasta tule mitään vaikka tekisi minkälaiset temput kerrospukeutumisella. Ilmoitathan siis hierontaa varatessa, mikäli käytössä ei ole lämmitettyä tilaa hierontaa varten.
2. Mittaa aamulla hevosen lämpö ja tarkkaile vointia
Kuumeista hevosta ei hierota. Hevosen normaali ruumiinlämpö on 37,2-38,2 asteen välillä. Ilmoita hierojalle hyvissä ajoin, mikäli hevosella on kuumetta, jotta hieroja ei aja turhaan paikan päälle. Muita esteitä hieronnalle:
- hevosella on flunssa tai epäilet virustartuntaa
- varoaika rokotuksista on 1-2 vkoa. Kuumeen nousu ja rokotusalueen aristus mahdollista.
- erilaiset tulehdustilat
- akuutit vammat, kuten lihasrevähdys, avohaava tai murtuma hierottavalla alueella
- erilaiset ihovauriot tai ihottuma hoidettavalla alueella
- kasvaimet hoidettavalla alueella
- hevosella on ulkoloisia
- tietyt lihassairaudet tai lannehalvaus
Kerrothan avoimesti hevosesi lääkityksistä ja terveydentilasta hierontaa varatessa. Mikäli olet epävarma, voiko hevostasi hieroa, konsultoithan aina eläinlääkäriä, joka on viimekädessä oikea taho arvioimaan hevosesi terveydentilan.
3. Tarjoa hevoselle juotavaa ennen hierontaa
Erityisesti säiden kylmettyä hevoset juovat vähemmän ja ovat usein enemmän tai vähemmän kuivakoita. Hevosen kehon kuivahtaessa myös lihakset kuivahtavat ja lihaskalvot kiristyvät. Jo pieni määrä juotavaa auttaa saamaan nesteitä kalvojen väliin ja hieronta tuntuu tällöin mukavammalta.
4. Valitse rauhallinen ja riittävän leveä tila hierontapaikaksi
Jo hierontaa varatessa kannattaa hieman pohtia, mikä olisi paras ajankohta hieronnalle. Ruokinta-aikana tai ratsastustuntien alkamisen tai ajoon lähdön ajankohdat eivät ole parhaita aikoja hieronnalle. Rauhaton ympäristö saattaa vaikeuttaa hevosen rentoutumista hierontaan. Hierontatilan tulisi olla riittävän leveä, siisti ja mahdollisuuksien mukaan hyvin valaistu paikka (tiedän, tämä ei aina ole mahdollista), kuten tallin käytävä, pesupaikka tai karsina. Raivaa ennen hierontaa ympäriltä ylimääräiset tavarat pois. Aina näihin asioihin ei pystytä aikataulullisesti tai tilojen puitteissa vaikuttamaan, eikä se ole este hieronnalle, mutta näihin asioihin panostamalla saadaan hierontatilanteesta sekä hierojalle että hevoselle rennompi ja turvallisempi tapahtuma.
5. Varaudu kertomaan tarvittavat taustatiedot hevosesta
Ennen hierontaa haastattelen omistajalta kaikki hevosen terveydentilaan vaikuttavat taustatiedot. Varaudu siis kertomaan minulle hevosesta seuraavat tiedot:
- Tietysti koko nimi, rotu, syntymävuosi, käyttötarkoitus ja omistajan tiedot
- Hevosen ruumiinlämpö
- Ruokinta
- Liikunnan määrä/vko/pv; mitä teette ja kuinka paljon
- Suoritustaso (kilpa, harraste jne., millä tasolla kilpailee)
- Vapaa pv/vko
- Tarhaus/pv
- Onko hevosella ollut lähiaikoina sairauksia/tapaturmia
- Onko hevosta kuvattu/löydökset
- Raspaus (milloin viimeksi, raspausväli, onko hampaissa jotain erikoista)
- Kengitysväli (lisäksi onko kengityksessä jotain erikoista)
- Varusteet
Näiden lisäksi hierojalle on hyvä kertoa, mikäli hevosella on vetopaniikkia, onko hevosta hierottu aikaisemmin, onko hevosta tänään liikutettu sekä mikäli hevosella on jotain käytöshäiriöitä, kuten pureminen, potkiminen tms. joista hierojan on hyvä olla tietoinen.
6. Ole ajoissa paikalla ja varaa itsellesi riittävästi aikaa
Hae hevonen hyvissä ajoin paikalle, harjaa hevonen valmiiksi ja puhdista kaviot. Itse pyrin saapumaan paikalle aina tasan sovittuna aikana, jotta en aiheuta kiireen tuntua saapumalla liian aikaisin. Hevosen olisi hyvä olla valmiina tähän mennessä, jotta aikataulut eivät falskaa myöskään toisesta päästä. Hierontaan on hyvä varata aikaa ensimmäisellä kerralla 2 tuntia ja tulevilla hierontakerroilla n. 1,5 tuntia.
7. Ei kovaa hikitreeniä ennen hierontaa
Hevosta voidaan liikuttaa ennen hierontaa, mutta hieronnan välissä tulisi olla 2 tuntia palautumisaikaa. Huomioithan, ettei hevonen saa olla hikinen hieroessa. Erityisesti talviaikaan paksu talvikarva kuivuu yllättävän hitaasti.
Hieronnan aikana
Hierontatilanteessa paikalla tulee olla hevosen omistaja, hoitaja tai muu hevosen hyvin tunteva vastuuhenkilö. Varaa itsellesi hierontatilannetta varten riittävästi aikaa, jolloin olet läsnä, pystyt vastailemaan hierojan kysymyksiin sekä tarvittaessa auttamaan hevosen kanssa.
1. Alkututkimukset
Kuten jo edellä mainitsin, hieronnan alkuun haastattelen omistajalta hevosen taustatiedot. Teen tämän mielelläni hevosen vierellä, jolloin hevonen pääsee tarkkailemaan minua ja huomaa, ettei tämä ihminen ole tullut syömään häntä tai tekemään muutakaan ikävää. Haastattelun lisäksi hierontakertaan sisältyy:
- Liikkeiden arviointi käynnissä ja ravissa
- Rakenteen ja jalka-asentojen arviointi
- Varusteiden sopivuuden arviointi
- Refleksien, venyvyyksien ja nivelten liikkuvuuksien testaus
- Alkututkimus palpoiden
- Hieronta tutkimusten pohjalta tehdyn suunnitelman mukaisesti
- Kirjallinen hierontaraportti lihaskartan kera
- Kirjalliset kotihoito-ohjeet
Liikkeiden arviointi tapahtuu taluttamalla hevosta suoraa linjaa edestakaisin, josta arvioin liikkeet sivulta, edestä ja takaa. Varaudu siis sellaisilla vaatteilla ja jalkineilla, joilla pystyt juoksemaan lyhyen pätkän hevosen rinnalla. Tässäkin toki huomioimme aina sekä taluttajan että hevosen turvallisuuden, ravia ei välttämättä arvioida, mikäli sitä ei syystä tai toisesta pystytä toteuttamaan turvallisesti.
2. Hieronta
Alkututkimusten jälkeen teen hierontasuunnitelman löydösten perusteella ja sitten päästäänkin tositoimiin. Ensimmäinen hierontakerta on usein tutustumista puolin ja toisin. Herkempien yksilöiden tai ensikertalaisten kanssa en vielä sillä kertaa mene kovinkaan syvälle muokkaavilla otteilla, ennen kuin olen ansainnut hevosen luottamuksen. Joidenkin yksilöiden kanssa tämäkin toki onnistuu jo ensi käsittelyssä, eteenkin jos hevosta on hierottu paljon ja se tietää, ettei mitään pahaa tapahdu vaikka vähän tuntuisikin jänniä tuntemuksia. Aina edetään hevosta kuunnellen ja tilanteen mukaan. Ensimmäisellä kerralla ei siis kannata heti odottaa sarjahaukotuksia ja päätään silmät ummessa roikottavaa hevosta hyvien kuvien toivossa :D
Miksi ei heti aleta muokkaamaan ja avaamaan jumeja kertalaakista? Siitä ei hyödy kukaan, mikäli hevonen jännittää kovasti tilannetta ja hermostuu ikävältä tuntuvista otteista. Tällöin myös lihakset jännittyvät, eikä otteet mene läpi. Sen sijaan hevoselle jää hierontatilanteesta ikävä muisto, josta voi olla vaikea päästä yli ja hieronnasta ei ehkä koskaan saada täyttä hyötyä irti. Siksi kuuntelen hevosta herkällä korvalla. Täytyy muistaa, ettei vasara ole ainoa työkalu ja myös kevyemmästä hieronnasta on hyötyä. Hevosen suorituskyky paranee jo aineenvaihdunnan vilkastuessa ja mielihyvähormonien lisääntyessä. Jokaisen yksilön kanssa olemme päässeet tällä tavoin luottamuksen rakentuessa hieromaan ronskimmillakin otteilla tulevilla hierontakerroilla ja hieronnasta tulee hevoselle miellyttävä kokemus.
3. Hierontaraportti ja kotihoito-ohjeet
Kun hieronta on ohi, kiitän hevosta ja kirjoitan hierontaraportin. Olen saanut paljon kiitosta yksityiskohtaisista hierontaraporteistani, koska pyrin kirjaamaan raporttiin kaikki havaintoni.
Hierontaraportti sisältää lihaskartan, johon olen merkinnyt kireydet sekä kaikki muut havaintoni sekä kirjallisen raportin, johon olen kirjannut havainnot alkututkimuksista, hieronnasta sekä hieronnan lopputuloksista. Raportin loppuun kirjoitan yksilölliset kotihoito-ohjeet sen perusteella, minkälaisilla toimenpiteillä pystytään auttamaan juuri kyseistä hevosyksilöä parhaiten arjessa. Käyn raportin vastuuhenkilön kanssa yhdessä läpi ja varmistan, että vastuuhenkilö on ymmärtänyt kaiken.
Yksityiskohtainen raportti auttaa seurannassa, miten hevonen on vastannut hierontaan ja kotihoitoon. Seuraavilla kerroilla pääsemme näkemään, onko hevosella aina jotkin tietyt paikat kireänä ja voidaan lähteä miettimään treenimuotoja, varusteita ja myös mahd. eläinlääkärin konsultaatiota, mikäli lihaksisto ei vastaa tehtyihin muutoksiin. Mm. kiputilat esimerkiksi alanivelissä heijastelee ylöspäin lihaksistoon ja säännöllisellä hieronnalla voimme saada tärkeää tietoa hyvissä ajoin myös mahdollisista jalkojen ongelmista ja muista kivuista.
Hieronnan jälkeen
1. Loimitus
Heti hieronnan jälkeen hevonen kannattaa loimittaa, sillä hieronta pistää verenkiertoon vipinää ja sen seurauksena voi olla vilu. Lämpimänä päivänä riittää parin tunnin loimessa olo, mutta kylmänä, tuulisena tai sateisena päivänä loimi kannattaa pitää päällä seuraavaan päivään. Kovalla helteellä tuulettomana päivänä loimitusta ei tarvita. Tätä arvioidaan aina tilannekohtaisesti.
2. Juotto
Tarjoa hevoselle juotavaa myös hieronnan jälkeen. Hieronta pistää aineenvaihdunnan liikkeelle ja lihaksista vapautuu verenkiertoon kuona-aineita, jotka haluamme pois kehosta.
3. Liikutus
Anna hierontapäivänä hevoselle loppupäivä lepoa. Ideaalitilanne olisi, mikäli hevonen saisi ulkoilla ja liikkua hieronnan jälkeen omaehtoisesti tarhassa. Seuraavana päivänä voi hevosta liikuttaa kevyesti hevosta kuunnellen. Seuraavien päivien liikutukseen annan hierontatilanteessa yksilöllisemmät ohjeet hevosen kuntotason perusteella.
Kuinka usein kannattaa hierottaa hevosta?
Usein suosittelen alkuun hierontaa vähintään 2 viikon välein, jotta saadaan kireydet hoidettua kuntoon. Ihan parhaat tulokset saisi hieromalla alkuun vaikka useamman kerran viikossa, mutta harvoin hevosen omistajilla on ihan niin paljon ylimääräisiä hupikuponkeja takataskussa. Alun täsmäiskun jälkeen ylläpitävää hierontaa kannattaa tehdä kerran kuussa. Maan jäätyessä ja pohjien kovettuessa sekä kesä- tai hokkikenkään siirtyessä hierontaa kannattaa myös tehdä tiuhempaan, samoin jos hevosen treeniohjelmaa muutetaan, harjoitusalustat muuttuu tai tehdään muita isoja muutoksia hevosen ympäristössä ja elinolosuhteissa. Näillä on suuri vaikutus hevosen lihaksistoon.
Tämä on hyvin yksilöllistä. Jotkut yksilöt pärjäävät hyvin harvemmalla hieronnalla, kun taas jotkut tarvitsisivat hierontaa viikoittain pysyäkseen vetreinä. Näistä voidaan jutella hieronnan yhteydessä ja tarvittaessa voidaan sopia myös erikseen hevosen kehonhuoltosopimuksista tarjoushintaan, mikäli tarvetta on tiuhemmalle hieronnalle.
Loppusanat
Kiitos kun todella välität hevosesi hyvinvoinnista! Tiedän sen siitä, että olet jaksanut lukea tämän hirvittävän pitkän tekstin näihin sanoihin saakka. Mikäli sinulle jäi siitäkin huolimatta kysymyksiä vaille vastauksia, laita rohkeasti viestiä osoitteeseen [email protected], autan mielelläni! Lisätietoa hieronnasta sekä hinnastoni löydät täältä. Teen hierontoja Keski-Suomen alueella, mutta olen osa Hevoshierojat.fi-porukkaa, josta löytyy ammattitaitoisia hierojia myös Etelä-Suomesta. Käy kurkkaamassa lähin hierojasi osoitteessa hevoshierojat.fi.
Ihania hetkiä turvallisten kavereidemme kanssa!
<3 Eija